Společné akce KČT Tábor a DAV

6. týden společné turistiky KČT Tábor a DAV Konstanz

Ve dnech 14. - 21. července 2002 se sešlo 12 členů KČT Tábor se zástupci DAV Konstanz v Ötztálských Alpách na chatě DAV Regensburg postavené ve výšce 1472 m n. m..

Po příjezdu do rakouského Zwieselsteinu všichni využili příjemného odpoledne k prvnímu seznámení s okolím projitím krátkého úseku evropské (pěší turistické) dálkové trasy E5 procházející přes tuto vesničku z francouzského Pointe du Raz ležícího na břehu Atlantiku do italské Verony.

I když byly následující čtyři dny provázeny vrtochy počasí v podobě deště a sněhových přeháněk, podniklo vrcholové družstvo turistů z obou spolků v každém ze šesti pobytových dnů horskou túru, přičemž vystoupilo na pět třítisícových vrcholů. Ostatní účastníci si vybírali ze široké nabídky horských cest, které je zavedly ke snáze přístupným cílům a seznámily je s bohatou škálou krás alpské flóry.

HangererPrvní den dosáhla vrcholová skupina z Obergurglu přes Schönwieshütte vrchol Hangerer (3021 m n. m.), načež se vrátila zpět oklikou přes Zirbenwald (jedinečný les složený výhradně z borovic limba), od jehož okraje se jí naskytl skvělý výhled na nádherný vodopád s právě zdolaným vrcholem v pozadí.

RotkogelDruhý den vystoupili turisté z Hochsöldenu k Schwarzsee a od něj v dešti, k němuž se později přidal i sníh, na Schwarzkogel (3018 m n. m.). Během návratu k Rotkogelhütte se počasí vylepšilo, a tak se u chaty oddělila čtyřčlenná skupinka, která nakonec zdolala ještě i vrchol Rotkogelu (2947 m n. m.).

Ötztal - vyhlídka do údolí

Stav počasí vedl následujícího rána k rozhodnutí upřednostnit pro změnu poznávání krásy alpské květeny obklopující horské cesty procházející okolím Brunnenbergeralm. Navzdory proměnlivé několikavrstevné oblačnosti přinášející četné přeháňky se nádherný výhled od hlavního údolí otevřel v tu nejvhodnější dobu, tedy ve chvíli, kdy turisté dosáhli vyhlídkového bodu nad zmíněnou salaší.

Slibované vylepšování počasí se opozdilo, a tak byl i výstup z Ventu na Wildes Männle (3023 m n. m.) provázen dešťovými i sněhovými přeháňkami.

Wurmkogel - vrchol

Již za lepších podmínek následovalo zdolání Wurmkogelu (3082 m n. m.) směrem z Hochgurgelu přes zbytky ledovce Wurmferner, za nimiž následovalo závěrečné lezení skalními bloky až k vrcholu.

Centrální část Ötztálských Alp z Innere schwarze Schneid

Skutečně ideální viditelnost zařídil silnější vítr až na poslední den, který turisté využili k ledovcové túře završené skalním lezením do výšky 3367 m n. m. na vrchol Innere schwarze Schneid, za které byli odměněni nádherným kruhovým výhledem na celé Ötztálské Alpy i na nejvyšší vrcholy okolních horských skupin.Innere schwarze Schneid - vrchol

Po brzké nedělní snídani se turisté obou spolků rozjeli ke svým domovům s vědomím, že napsali další kapitolu úspěšné spolupráce, na níž v příštím roce opět navážou dalším týdnem společné turistiky


5. týden   Zpět na seznam společných akcí KČT Tábor a DAV Konstanz   7. týden